Kaikki tiedotteet

09.02.2016 | Uutinen

Säästä valitsemalla sähkösopimuksesi oikein

Tiedätkö mistä tekijöistä sähkön hinta muodostuu? Entä oletko pohtinut, minkälainen sähkösopimus juuri sinun kannattaisi solmia ja miksi? Sähkön siirtomaksujen suuruuteen et voi kuluttajana vaikuttaa. Sen sijaan sähköenergian osuus kannattaa kilpailuttaa, jolloin voit vaikuttaa sähkön kokonaiskustannuksiin. Kotimaan Energia listasi eri sopimustyypit ja neuvoo niiden valinnassa.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkönsiirrosta, sähkönmyynnistä ja veroista. Näistä sähkön myynnin voi kilpailuttaa. Samalla kannattaa miettiä, minkälainen sähkösopimus on juuri sinun elämäntilanteeseesi sopivin.

”Suomalaiset ovat melko laiskoja vertailemaan ja kilpailuttamaan sähkösopimuksiaan. Monelle pääasia tuntuu olevan, että sähköt toimivat ja lamppu syttyy, kun napsauttaa katkaisijasta. Sopimuksen kilpailuttaminen olisi kuitenkin ehdottoman kannattavaa”, sanoo tuotepäällikkö Laura Virkkunen Kotimaan Energiasta.

Sähkönsiirtoyhtiö valikoituu asuinpaikan mukaan

Sähkönsiirtoyhtiö ja siihen liittyvät maksut määräytyvät sen mukaan, kenen verkkoyhtiön alueella kotitalous sijaitsee. Maksulla varmistetaan, että sähkö päätyy käyttäjän pistorasiaan: sillä katetaan infrastruktuurista syntyviä kuluja aina sähköverkon rakentamisesta ja ylläpidosta vikapäivystykseen. Hinta sisältää myös valtakunnallisen kantaverkon rakentamisen ja ylläpidon kustannuksia. Tätä osaa sähkön hinnasta ei voi kilpailuttaa eikä siihen voi vaikuttaa. Kotitalouksissa sähkön siirtokulut veroineen ovat tyypillisesti hieman alle puolet sähkön kokonaishinnasta.

Sähkön myynti: kilpailuta ja keskustele!

Varsinaisen sähkön sen sijaan voi kilpailuttaa, ja näin myös kannattaa tehdä. Sopimuksissa on valtavia eroja ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen onkin helppo tapa säästää. Sähkön myyjän vaihtaminen on yksikertaista: kun asiakas solmii sopimuksen uuden valitsemansa sähköyhtiön kanssa, uusi sähköyhtiö hoitaa kaiken – myös vanhan sopimuksen irtisanomisen – asiakkaan puolesta. Sähkön jakelussa ei tapahdu katkosta siirron yhteydessä, eikä asiakas muutenkaan huomaa siirtoa muuten kuin siten, että jatkossa kotiin tulee sähkölasku eri yritykseltä.

Pörssisähkö tyypillisesti edullisin sopimustyyppi

Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, ja sen hinnoitteluun on erilaisia malleja. Kuukausiperusteisessa mallissa hinta määräytyy kuukauden keskiarvon mukaan, kun taas tuntiperusteisessa mallissa jokaiselle tunnille on oma hintansa. Mitä todennäköisimmin se edullisin sopimustyyppi, vaikka riskinä toki on se, että pörssissä tapahtuu äkillistä hinnan nousua. Esimerkiksi Kotimaan Energialla on täsmätuote tasaamaan hinnan vaihteluja: Hintaturvan avulla sähkön hinnan voi sitoa kiinteähintaiseksi vaikkapa talven ajaksi, jolloin riski epäedullisesta hinnan vaihtelusta pienenee.

Määräaikainen sopimus on hyvä valinta etenkin kun sähkön hinta on alhaalla

Määräaikaisessa sopimuksessa sama, kiinteä hinta säilyy koko sopimuskauden ajan, eikä sopimusta voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Määräaikaisen sopimuksen solmimalla tietää tarkasti, mitä sähköstään tulee sopimuskauden aikana maksamaan. Mahdollisena haittana saattaa olla, että sähkön hinta markkinoilla laskee merkittävästi.

”Tällä hetkellä sähkön hinta on kuitenkin alhaalla. Nyt onkin hyvä hetki solmia pidempiaikaisia sopimuksia, eikä sähköasioita tarvitse sen jälkeen hetkeen murehtia”, Laura Virkkunen neuvoo.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus antaa vapautta

Toistaiseksi voimassa sopimus on irtisanottavissa koska tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Mikäli sähkön hinta vaihtelee, siitä tiedotetaan asiakkaalle etukäteen kirjallisesti. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on helppo sopimustyyppi siinä mielessä, että se on irtisanottavissa koska vain, eikä määräaikaisuuden jälkeen tarvitse miettiä jatkosopimusta. Nämä ovat usein kuitenkin selkeästi kalliimpia sopimuksia.

Uusiutuvaa sähköä ostamalla tukee samalla sen tuotantoa

Yhä useampi kuluttaja arvostaa ympäristöystävällistä sähköä. Uusiutuvaa sähköä ostamalla tukee samalla sen tuotantoa.

Sähkön alkuperätakuu (GO = Guarantee of Origin) on eurooppalainen järjestelmä, jolla edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä. Sähkön myyjän tulee vuosittain kertoa asiakkailleen, mikä osuus sen myymästä sähköstä on tuotettu uusiutuvalla energialla.

”Esimerkiksi Kotimaan Energian vesivoimalla tuotettu sähkö on Gurantee of Origin -alkuperätakuulla varmistettua uusiutuvaa sähköä. Tällöin kaikesta käytetystä sähköstä tuetaan vesivoiman tuotantoa tietyllä summalla”, Virkkunen kertoo.

Lisätiedot: Tuotepäällikkö Laura Virkkunen, Kotimaan Energia, laura.virkkunen@kotimaanenergia.fi

Tietosuoja ja evästeet