Kaikki tiedotteet

29.06.2016 | Uutinen

Kymmenen vinkkiä kesämökin energiansäästöön ja huolettomaan kesäasumiseen

Suomalaiset viettävät mökeillään runsaasti aikaa. Peräti 90 prosentissa loma-asunnoista on nykyään sähköt, ja kakkosasunnon sähkölaskusta voi kertyä merkittäväkin kulu. Poimi Kotimaan Energian vinkit mökkikauden sujuvaan aloitukseen ja sähkön säästämiseen!

Mökkikauden alkaessa:

1. Kuivata sähkökaappi talven jäljiltä pitämällä sen ovea auki. Anna kaikkien sähkölaitteiden kuivua ja lämmetä rauhassa.

2. Tarkista sähkölaitteiden toimivuus ja pyyhi niistä pölyt. Silmäile myös johtojen ja pistorasioiden kunto.

3. Ovatko kodinkoneet sijoiteltu optimaalisesti? Jääkaappi kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa aurinko ei pääse porottamaan suoraan sen kylkeen, ettei lämpö lisää jääkaapin energiankulutusta turhaan.

4. Tarkista palovaroittimien ja alkusammutusvälineiden kunto.

5. Goodbye, standby! Sammuta tietokone ja laita televisio ja pelikonsoli kokonaan pois päältä silloin kun ne eivät ole käytössä. Muista irrottaa myös laturin töpseli puhelimen latauduttua. Nyt on aika nauttia kesästä.

Iltojen pimetessä:

1. Harkitse ulkovalaistuksen ohjaamista liiketunnistimilla tai ajastimilla energian säästämiseksi.

2. Tiivistä ikkunat ja ovet tarvittaessa.

3. Tarkista pattereiden toiminta. Jos patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä jatkuvasti, patteri pitää ilmata. Ilmaustarpeesta kertoo myös loriseva ääni patterissa.

4. Laske lämpötilaa ja sulje sälekaihtimet ja verhot, kun et oleile mökillä. Kaihtimien ja verhojen vähentää lämpöhukkaa yhtä paljon kuin ylimääräinen ikkunalasi.

5. Kun laitat mökin talviteloille, tyhjennä vedet vesikalusteista, irrota sähköjohdot ja kytke laitteet pois päältä. Muista sulkea myös päävesihana ja kaivopumppu jäätymisen estämiseksi. Pese jääkaappi ja pakastin, ja jätä niiden ovet auki.

Lisätiedot: Myyntijohtaja Petteri Kaijasilta, Kotimaan Energia, puh. 0400 418 156, petteri.kaijasilta@kotimaanenergia.fi

Tietosuoja ja evästeet